MAGYAR BILIÁRD SZÖVETSÉG SNOOKER SZAKÁG

Edzés, edzőmérkőzés, versenyzési lehetőség a vészhelyzeti időszakban

Az MBSZ Snooker Szakág versenyzői számára a legújabb rendelkezések alapján lehetőség van folytatni az edzéseket és versenyeket!  Az új kormányrendelet ugyan tiltja a szabadidős létesítmények (így a sportlétesítmények) használatát, de a hivatkozott rendelet 12.§ (4) alapján a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint VERSENYSZERŰEN sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

 

A fentieket rendelet alábbi részletei teszik lehetővé:

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről 4. § (3) szerint:

Tilos – a  (4)  bekezdés szerinti kivétellel – a  közterületen, a  nyilvános helyen, valamint a  sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása.

4.§ (4) A  (3)  bekezdés szerinti védelmi intézkedést nem kell alkalmazni a  sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény alkalmával.

illetve:

12. § (4) A  jégpályák, az  uszodák, az  edző- és fitnesztermek és a  sportlétesítmények a  sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

A rendelet részletei a Magyar Közlönyben olvashatók:  https://magyarkozlony.hu/.../e35363d964683da1.../megtekintes

 

A védelmi intézkedés betartatásáról a  12.  § (1)  bekezdése szerinti a sportlétesítmények üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni. Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakága ezért megállapodást kötött a Terminal Snooker Klub (1191 Budapest, Vak Bottyán u 75/ a-c.) vezetőségével - mint a szakági versenyeknek otthont adó helyszín üzemeltetője - a vészhelyzet idején is tegye lehetővé, hogy az ott elhelyezett versenyasztalokat a szakág versenyzői használhassák. Ennek köszönhetően folytatódhatnak tovább az edzések a snooker sportban a szakág versenyzői számára is, felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt.

Az edzéseket, snooker sportrendezvényeket nézők nélkül, zárt körülmények között kell megtartani, nézőként ott tartózkodni tilos. A versenyzők kizárólag snooker edzés és versenyzés céljából látogathatják a helyet. Edzés és mérkőzés közben, a snooker asztal mellett a maszk viselése továbbra sem kötelező (468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet 1. §. (1) c) pontja alapján). Amint a versenyző elhagyja az asztalt, a maszkot kötelező felvenni!

 

Snooker szakági versenyzőnek az tekinthető, aki rendelkezik a Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakága által kiállított versenyengedéllyel. Ez kiállításra került minden versenyző számára, aki szerepel a 2020. évi magyar ranglistán vagy részt vesz a rövidesen induló szakági liga versenyben (https://snookersport.hu/Rankinglist/index). A versenyengedélyek a snooker edzőteremben állnak rendelkezésre, esetleges ellenőrzéskor a helyszínen bemutatásuk szükséges. Az edzés lehet egyéni gyakorlás és edzőmérkőzés egyaránt.

 

A Terminal Snooker Klubban edzeni, a megállapodás szerint, 14.00-19.00 óráig lehet. Az asztalokra időpontot kell foglalni egy google docs táblázatos foglalási rendszerben, mely megosztásra kerül a szakági versenyzőkkel. A szakági versenyzők teljes listája leadásra kerül a klubban, és kizárólag ezek a versenyzők foglalhatnak edzésidőt és léphetnek be a klubba.

 

Jelentkezés az edzésekre

Az edzésekre oly módon lehet feliratkozni, hogy a megfelelően előkészített google docs sablonba lehet beírni a nevet a megfelelő időpontra. Amennyiben töredék órára történik a foglalás, akkor azt a név számára biztosított cellába kell beírni. Ahhoz, hogy megosztható legyen a táblázat a versenyzőkkel, mindenkinek szükséges rendelkezni egy gmail-es email címmel, amelyen megosztható vele a táblázat. Akinek jelenleg is van ilyen email címe, annak erre a címre lesz elküldve a táblázat megosztásáról szóló üzenet. Akinek nincs gmail-es email címe, annak létre kell hoznia egyet.

 

A vészhelyzettel kapcsolatos előírások, ajánlások az edzőteremben

 

A jelenlegi, vészhelyzeti időszakban az edzések során és a megrendezésre kerülő versenyeken az alábbiak betartása szükséges és kötelező érvényű mindenkire nézve:

  • A versenyzők a maszkot kizárólag az asztalnál edzés, edzőmérkőzés vagy versenymérkőzés közben vehetik le. Az asztal elhagyásakor a maszkot minden esetben föl kell venni.
  • A teremben a hivatalos személyeken (versenyigazgatók, játékvezetők, szakági vezetők, a klub képviselője) kívül, az asztaloknál és azok körül kizárólag az adott időben a verseny- vagy edzőmérkőzésben levő versenyzők tartózkodhatnak (asztalonként 2 fő). Kivétel ez alól, ha játékvezető is közreműködik a versenyeken. Ebben az esetben 3 fő. A játékvezető a maszkot játékvezetés közben sem veheti le.
  • A kontaktusok elkerülése végett kérjük, hogy minden versenyző saját magának helyezze vissza a golyókat, amíg ellenfele egy helyben tartózkodik, lehetőleg a neki kijelölt széknél.
  • A versenyzők a verseny-, vagy edzőmérkőzés előtt és után legalább – de lehetőség szerint annak szünetében is - kezüket fertőtlenítsék és a lehetőségekhez mérten tartózkodjanak a nem feltétlenül szükséges kontaktustól bármilyen tárggyal, eszközzel a mérkőzés ideje alatt.
  • A játéktérben maximálisan 20 versenyző tartózkodhat egy időben.
  • A várakozó játékosokat megkérjük, hogy verseny esetén a mérkőzés kiírt időpontjára pontosan érkezzenek, lehetőség szerint ne sokkal (15p) azt megelőzően.
  • A várakozó játékosok is folyamatosan viseljék a maszkot és tartsák be a személyek közötti 1,5-2 m távolságot és tartózkodjanak a személyes érintkezés bármilyen fizikai formájától.
  • A mérkőzés végeztével, amennyiben több mérkőzése aznap az adott játékosnak nincs, kérjük mielőbb térjenek haza otthonukba.
  • A 18. életévüket be nem töltött játékosok felnőtt kísérőit kérjük, hogy egyeztessenek a Szakág vezetésével a fenti intézkedések minél célszerűbb betarthatósága érdekében.
  • A játéktér fertőtlenítéséhez szükséges eszközöket a klub biztosítja.
  • Belépéskor a játékosok hőmérsékletét homloklázmérővel ellenőrizni szükséges, 37,8 feletti hőmérséklettel belépni tilos. A vendéglátó tevékenység jelenleg szünetel, a vendéglátó térben tartózkodni csak a mosdók használata céljából való átjárás idejére lehetséges, kizárólag maszkban. Csoportosulás a vendéglátó térben tilos.
  • A snooker- és biliárd terem ajtaját mindig zárva kell tartani.
  • A snooker- és biliárdteremben étkezni továbbra sem szabad.



A szabályok betartása mellett kiemelnénk az egyéni felelősségvállalást is. Az edzéseken részt venni és a versenyen indulni kívánó versenyzők egyéni mérlegelést követően döntsék el, hogy részvételük számukra vagy sporttársaink számára mekkora a kockázattal jár és abban az esetben, ha úgy érzik, hogy egészségi állapotuk nem kielégítő vagy a COVID19-re jellemző tüneteket észlelik magukon (szaglás gyengülése, száraz köhögés, végtagfájás, levertség, láz), akkor ne látogassák a klubot, hanem maradjanak otthon! VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!!!

 

Sporttársi üdvözlettel,

Snooker Szakág elnöksége